Fördelar och nackdelar med plåttak: Allt du behöver veta

Oavsett om ditt gamla tak har börjat ge upp eller om du letar efter ett nytt, mer modern stil för ditt tak, är det en enorm investering att byta ut ditt tak.

För att fatta det bästa beslutet för ditt hem, vill du vända på varje sten och jämföra precis alla dina alternativ. Med detta i åtanke, här är vad du behöver veta om fördelarna och nackdelarna med plåttak idag.

Vad är plåttak?

Plåttak är en typ av tak som innehåller metallmaterial som du väljer. Dessa tak kommer i paneler eller plåt som antingen läggs eller fästs på din takkonstruktion. De vanligaste takmaterialen inkluderar:

  • Koppar: Ett hållbart och helt återvinningsbart material som ger skydd mot korrosion och blixtnedslag. Det är bland de dyraste takmaterialen.
  • Galvaniserat stål: Ett kopparalternativ som använder en zinkbeläggning och kraftig färg för att begränsa korrosion och rost. Det är mer budgetvänligt än koppar men är fortfarande känsligt för korrosion om det inte är ordentligt belagt.
  • Rostfritt stål: Ett helt rostfritt alternativ, men det kommer till en högre kostnad än galvaniserat stål.
  • Aluminium: En budgetvänlig, lätt, väderbeständig, korrosionsbeständig metall, men den tenderar att lätt bucklas dessvärre.

Plåttak: för- och nackdelar

Metalltak kan vara det takmaterial du drömmer om, men allt beror på din livsstil, dina personliga preferenser, din budget och vilken typ av metall du väljer. Med detta i åtanke, här är för- och nackdelarna med att lägga plåttak.

7 fördelar med plåttak

Plåttak har mycket att erbjuda när man ska välja mellan plåttak och andra typer av takmaterial. Nedan är några av de största anledningarna till att installera ett plåttak.

Se även  Hur man väljer ett tak för höst- och vinterväder

1. Lång livslängd

Plåttak är en utmärkt investering för ditt hem. Ett korrekt monterat plåttak kan hålla i upp till 70 år. Det enda undantaget är att skruvade plåttak med synliga fästelement behöver bytas ut ungefär vart 15:e till 20:e år.

2. Solid garanti

Många tillverkargarantier för plåttak kommer med en garanti på allt från 30 till 50 år, vilket helt överskrider den förväntade livslängden för ett traditionellt shingeltak. Traditionell takshingel håller i cirka 20 till 30 år i genomsnitt.

3. Hållbarhet

Plåttakens unika hållbarhet tål eld, salt, havsluft, extrema temperaturer och vindbyar. Rostsäkra beläggningar förhindrar också korrosion och sprickbildning. Om ditt plåttak upplever slitage kan du alltid måla om det istället för att byta ut det helt, vilket till och med kan öka ditt hems värde.

4. Miljövänligt

Plåttak är ett av de mest hållbara takmaterialen som finns. Minst 25{7396177f72d9d0bde6986d89f0ca0a44530c0d60072e074a8a78785a13f65b0a} av materialen i ett plåttak är återvunnet material, och taket är 100{7396177f72d9d0bde6986d89f0ca0a44530c0d60072e074a8a78785a13f65b0a} återvinningsbart när det är dags att byta ut takmaterialen. Inte illa, va?

5. Energieffektivt

Plåttak tenderar att kosta mer än traditionella shingeltak, men du kommer sannolikt att få tillbaka dessa pengar tack vare besparingar på kostnaden för att kyla ditt hem.

Detta beror på att metalltak är belagt för att reflektera strålningsvärme istället för att absorbera den, vilket minimerar värmeökningen och minskar energikostnaderna med så mycket som 40{7396177f72d9d0bde6986d89f0ca0a44530c0d60072e074a8a78785a13f65b0a} i varmare klimat.

Denna kyleffekt kan till och med bidra till att minska urbana värmeöar genom att minska mängden total värme som absorberas av ytområden.

Även om det kan tyckas som att plåttak bara skulle vara mer fördelaktigt att ha i varmare klimat, kan plåttak vara minst lika effektiva vid isolering som ett traditionellt shingeltak i kallare klimat.

6. Variation av stilar

Det första man kanske kommer att tänka på när man tänker på ett plåttak kan vara en rustik ladugårdsmiljö, men plåttak är väldigt mångsidigt.

Det breda utbudet av olika metallmaterial finns i ett ännu bredare utbud av färger, former och ytbehandlingar, vilket ger metalltak mycket mer stilpotential för bostadsapplikationer än shingeltak i vårt tycke. Vanligt använda material för plåttak som stål och aluminium är utformade för att hålla färgen väl. 

Se även  Vad det kostar att byta tak: En liten guide

7. Plåttak ser modernt ut

Låt oss inse det: det är bara något med ett plåttak som ser modernt, elegant och attraktivt ut. Och om du hoppas kunna sälja ditt hem, kommer ett plåttak definitivt att öka ditt hems värde på andrahandsmarknaden. 

Potentiella bostadsköpare kommer att dras till det icke-existerande underhållet och hållbarheten som ett plåttak ger.

Skönheten med ett plåttak är också nyckeln till dess värde. Metall ger inte bara ett modernt utseende, utan det kan också enkelt målas om för att passa alla husköpares smaker.

5 nackdelar med plåttak

Även med alla deras fördelar har plåttak några nackdelar som är värda att ha i åtanke. Här är vad du behöver veta innan du bestämmer dig för ett plåttak.

1. Höga kostnader

En av de största anledningarna till att vissa husägare tvekar att byta från shingeltak till plåttak är förstås kostnaden för att lägga ett nytt plåttak. Priset varierar beroende på region, men i genomsnitt kan du förvänta dig att betala ungefär 1.500 kronor per kvadratmeter plåttak.

Summan inkluderar samtliga kostnader för arbete och material.

Detta är betydligt mer än kostnaden för att lägga ett shingeltak. Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger genomsnittspriset omkring 700 kronor per kvadratmeter takyta, inklusive material och arbetstimmar. Det är dock ett snittpris och priset kan variera från allt mellan 500 och 1000 kronor per kvadrat.

Priset varierar förstås från projekt till projekt och påverkas av en rad olika faktorer.

2. Känsliga för bucklor

Medan plåttak kan motstå extrema väderförhållanden av alla slag, är vissa plåttak känsliga för bucklor från stora hagel eller fallande grenar.

Om du väljer en mjukare typ av metalltak – som koppar eller aluminium – kanske du inte ens kan gå på det utan att råka orsaka skada.

Se även  Undrar du hur man blir takläggare?

3. Bullrigt

Vissa husägare älskar ljudet av regn som faller på ett plåttak, men om du inte är en av dessa människor kommer du att tycka att det är en bullrig upplevelse att äga ett plåttak.

Om du fortfarande bestämmer dig för ett plåttak kan du dock investera i extra lager av mantel eller isolering för att minimera externa ljud ytterligare.

4. Svårt att reparera

Även om det är utmanande att faktiskt skada ett plåttak, kan det hända. Och om det händer, kommer du att upptäcka att det är betydligt svårare att reparera en takplåt än takshingel.

Anledningen till detta är att plåttak expanderar och drar ihop sig, och en takplåt kan expandera och dra ihop sig i en annan takt än det ursprungliga metallmaterialet, vilket orsakar kostsamma läckor.

Du kan också räkna med att det kostar mer att reparera ett plåttak, kontra ett shingeltak.

5. Potentiell korrosionsrisk

Dåligt belagd plåttak kan korrodera under panelerna, vilket leder till rost och till och med ett kollapsat tak. Saltvatten är särskilt skadligt för galvaniserat stål och andra metaller som innehåller järn, vilket gör det till ett dåligt val för hustak.

Tak av aluminium, rostfritt stål och koppar är därför mindre benägna att rosta.

Är plåttak bättre för ditt hem?

Om du fortfarande är osäker på om du verkligen vill ha ett plåttak inför ditt nästa takbyte, fundera på om du är bekväm med den högre initialkostnaden för ett plåttak jämfört med andra tillgängliga takalternativ.

De långsiktiga besparingarna är inte vettiga för alla husägare, särskilt om du inte planerar att bo kvar i ditt hem i många år eller har en stram budget.

För husägare som har en lokal villaägarförening är det också värt att kontrollera restriktioner innan du fattar ditt slutgiltiga beslut. Du kanske inte får använda vissa takmaterial, som metall. 

Oavsett vilken typ av tak du väljer kan en erfaren takläggare göra stor skillnad

Ett plåttak kommer att ge dig skydd mot väder och brand, men om det installeras felaktigt kanske det inte fungerar som du förväntar dig och kan till och med kosta dig mycket tid och pengar i reparationer.

Vi hoppas den här artikeln gav dig större kunskap kring fördelarna och nackdelarna med att låta lägga ett plåttak. Bor du i Göteborg hjälper vi gärna till.